Istoria Anabaptiștilor

William R. Estep

"...Dupa rugăciune, George din Casa lui lacov s-a ridicat în picioare și l-a implorat pe Conrad Grebel, în Numele lui Dumnezeu, să-l boteze cu botezul creștin adevărat, pe baza credinței și cunoașterii lui. lar când el a îngenunchiat, având această rugăminte și dorință, Conrad l-a botezat..."

Aceste cuvinte, consemnate de un martor anonim la evenimentele de la Zurich, petrecute într-o noapte rece din ianuarie 1525, relatează un act revoluționar de conștiință care este considerat pe drept cuvânt actul de naștere al mișcării anabaptiste. Căci acesta a fost punctul crucial în disputa ce viza relațiile încurcate dintre biserică și stat în secolul al XVI-lea.

Ruptura decisivă de Zwingli și de ceilalți reformatori a fost un pas la care anabaptiștii nu s-au decis deloc ușor, căci în anii 1500 erezia era sinonimă cu trădarea. Prețul pentru că au pus în discuție interese bine statornicite a fost mare, și lista anabaptiștilor care l-au plătit este lungă. Unii dintre ei au fost arși pe rug, alții au fost înecați, alții au fost decapitați. Mulți dintre ei și-au trăit restul zilelor în inchisori sordide. Și toți au învățat ce înseamnă nesiguranța și teama. Dar mișcarea nu a putut fi înfrântă.

"Istoria anabaptiștilor" este o cronică vie a apariției și raspândirii învățăturilor acestei ramuri viguroase și importante a gândirii creștine, căreia îi datorăm noțiunea de libertate religioasă, atât de dragă nouă azi.

--
Pentru a comanda această carte, te rugăm să ne scrii un mesaj, folosind formularul de aici, iar în schimbul unei donații îți vom expedia acest titlu.